Asiakkaalle


asiakkaana

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus. Asioinnin nopeuttamiseksi voit täyttää ja tulostaa alla olevan ilmoittautumislomakkeen valmiiksi. Lomakkeita saa myös kirjastosta.

Tulostettava ilmoittautumislomake (PDF)

Samalla kirjastokortilla voit asioida kaikissa Kyyti-kirjastoissa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoon. Olet vastuussa myös muiden kortillasi lainaamista niteistä. Vastuusi lakkaa, kun olet tehnyt katoamisilmoituksen.

Yhteisökortti

Yhteisöt - kuten koulut, päiväkodit ja palvelukeskukset - voivat saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortille nimetään yhteyshenkilö.

Yhteisöasiakkaan tulostettava ilmoittautumislomake (PDF)

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos nimesi, osoitteesi tai muut yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksista kirjastoon. Voit muuttaa tietoja myös verkkokirjaston Omat tiedot -osiossa. Verkkokirjastossa tehdyt muutokset päivittyvät viiveellä, koska asiakaspalvelu vahvistaa muutokset.

Kuvallinen ohje tietojen muokkaamiseen (PDF)

Kirjastoasiakkuuden vanheneminen

Kirjastoasiakkuus vanhenee kolmen vuoden välein riippumatta kirjaston käytöstä. Yhteisöasiakkailla vanhenemisaika on yksi vuosi.

Uusiaksesi kirjastoasiakkuuden ota yhteyttä kirjastoon. Henkilökunta tarkastaa tietosi ja uusii asiakkuuden. Asiakkuuden voi uusia aikaisintaan kolme kuukautta ennen asiakkuuden vanhenemista.

Voit myös päivittää tietosi itse verkkokirjastossa. Tietoja muokataan verkkokirjaston Omat tiedot -osiossa. Lue tarkemmat ohjeet tietojen muokkaamisesta täältä. Kun olet päivittänyt tietosi, ota yhteyttä kirjastoosi ja pyydä uusimaan asiakkuus.

Jos tietoihisi on tallennettu sähköpostiosoite, sinulle lähetetään 30 päivää ennen asiakkuuden vanhenemista sähköpostimuistutus.

Tunnusluku

Kirjastokorttiin voi liittää nelinumeroisen tunnusluvun, jolla voit

 • kirjautua verkkokirjastoon (lainojen uusinta, varausten teko, yhteystietojen päivittäminen),
 • käyttää lainausautomaatteja ja
 • asioida omatoimikirjastossa.

Saat tunnusluvun käymällä henkilökohtaisesti jossain Kyyti-kirjaston toimipisteessä. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tunnuslukua ei anneta puhelimessa tai sähköpostilla

Lainat, uusiminen ja palauttaminen

Laina-ajat

Tyypilliset laina-ajat

 • Kirjat, nuotit, äänikirjat ja kielikurssit: 28 vrk
 • Lehdet, cd-levyt ja konsolipelit: 14 vrk
 • DVD- ja Blu-ray-levyt: 7 vrk

Laina-ajat voivat vaihdella kirjastoittain.

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston palveluajan päättyessä ja verkkokirjastossa vuorokauden vaihtuessa. Tietoa myöhästymismaksuista on käyttösäännöissä.

Tarkista lainojesi eräpäivä lainakuitista tai verkkokirjaston Lainat-osiosta.

Eräpäivämuistutus

Voit tilata muistutuksen lähestyvistä eräpäivistä sähköpostiin tai tekstiviestillä Omat tiedot -osiosta tai ottamalla yhteyttä kirjastoon. Palvelu on maksuton.

Eräpäivämuistutus ei poista velvollisuutta palauttaa tai uusia lainat viimeistään eräpäivänä, vaikka muistutus ei tulisikaan perille.

Uusiminen

Lainan voi uusia enintään viisi kertaa, jos siitä ei ole varauksia. Voit uusia lainat verkkokirjaston oman tilin Lainat-osiossa, puhelimella tai kirjastossa.

Lainojen uusimisen ohje (PDF)

Palauttaminen

Voit palauttaa Kyyti-kirjastojen aineiston mihin tahansa Kyyti-kirjastoon.

Jos kirjastossasi on palautusluukku, voit käyttää sitä kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella. Palautusluukku tyhjennetään ja lainat palautetaan vasta seuraavana aukiolopäivänä, joten myöhästymismaksuja voi kertyä odotusajalta.

Varaukset

Jos haluamasi aineisto on lainassa tai se löytyy vain toisesta Kyyti-kirjastosta, voit varata sen.

Varaaminen

 1. Etsi teos, jonka haluat varata.
 2. Napauta "Varaa"-painiketta hakutuloslistassa tai teoksen tiedoissa.
 3. Valitse mistä kirjastosta haluat noutaa varauksen ja paina "Lähetä varauspyyntö" -painiketta.

Voit varata aineistoa myös kirjastossa tai puhelimitse.

Varauksista

 • Varaaminen on maksutonta, mutta noutamattomasta aikuisten aineistosta peritään maksu.
 • Varauksen voi perua verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty. Jos varaus on jo käsitelty, ota yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.
 • Saat ilmoituksen varatun aineiston saapumisesta joko sähköpostilla, tekstiviestillä tai paperikirjeellä. Voit muuttaa ilmoituksen lähetystapaa Omat tiedot -osiossa, puhelimitse tai asioimalla kirjastossa.
 • Varattua aineistoa säilytetään 7 vuorokautta ilmoituksen lähettämisestä.

Kuvallinen varausohje (PDF)

Maksut

Kuntakohtaiset maksut

Kaukolainat

Kaukolainaksi tilataan aineistoa, jota ei ole Kyyti-kirjastojen kokoelmissa. Opiskelua varten voidaan pyytää kaukolainaksi myös Kyytin kokoelmissa oleva teos, jonka kaikki kappaleet ovat lainassa. Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen. Kaukolainat palautetaan siihen kirjastoon, josta ne on noudettu.

Tilaa kaukolaina

Voit tehdä tilauksen myös sähköpostilla, puhelimitse tai kirjastossa.

Kaukolainat ovat maksullisia. Tarkasta oman kuntasi hinnat hinnastosta.

Kaukopalvelu kirjastoille

Kyyti-kirjastot lähettävät muille kirjastoille kaukolainoja. Kaukolaina tilataan suoraan siitä kirjastosta, jossa aineisto on. Hinta vaihtelee kunnittain, tarkista hinta kohdasta Maksut.

Ryhmäkäynnit

Kirjastot opastavat kirjaston käyttöön ja tiedonhakuun, järjestävät kirjavinkkauksia ja esittelevät kirjaston tiloja ja toimintaa ryhmille. Tervetulleita ovat niin päiväkoti-, koululais-, aikuis- kuin maahanmuuttajaryhmätkin. Ota yhteyttä suoraan haluamaasi kirjastoon.

Lisätietoa päiväkoti- ja koululaisryhmien kirjastovierailuista lasten ja nuorten sivulla.

Tilat

Kuntakohtaiset tilojen esittelyt

Hankintaehdotus

Tee hankintaehdotus

Etsi ennen hankintaehdotuksen tekemistä teosta verkkokirjaston haulla.

Käyttösäännöt

Kun otat vastaan kirjastokortin, sitoudut noudattamaan Kyyti-kirjastojen käyttösääntöjä.

Ikääntyneille

Kyyti-kirjastoilla on useita erityisesti iäkkäämmille asiakkaille suunnattuja palveluita ja aineistoja.

Tutustu tarkemmin ikääntyneiden palveluihin tästä

Maahanmuuttajille

Kymenlaakson kirjastoista voi lainata kirjoja myös muun kielisinä kuin suomeksi. Kirjoja on saatavilla ainakin seuraavilla kielillä: englanti, espanja, italia, ranska, ruotsi, saksa, venäjä, viro. Vieraskielisiä kirjoja on myös äänikirjoina.

Suomen kieltä opiskeleville kirjastoissa on suomen oppikirjoja sekä helppolukuisia selkokirjoja. Venäjänkieliset asiakkaat voivat tilata kirjastojen omien kokoelmien lisäksi aineistoa myös venäjänkielisestä kirjastosta.

Tutustu tarkemmin maahanmuuttajille suunnattuihin palveluihin tästä