Asiakkaana kirjastossa


asiakkaana

Kirjastokortti

Kirjastokortin saat täyttämällä ilmoittautumislomakkeen ja esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Alle 15-vuotiaalta tarvitaan huoltajan suostumus. Samalla kirjastokortilla voi asioida kaikissa Kyyti-kirjastoissa. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Halutessasi voit tulostaa ilmoittautumislomakkeen ja täyttää sen valmiiksi. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa.

Yhteisöt - kuten koulut, päiväkodit ja palvelukeskukset - voivat saada käyttöönsä yhteisökortin. Kortin saaminen edellyttää vastuuhenkilön nimeämistä. Yhteisöasiakkaan ilmoittautumislomake on täällä.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä välittömästi kirjastoosi. Olet vastuussa niistäkin lainoista, jotka joku muu on mahdollisesti lainannut kortillasi. Vastuusi lakkaa, kun olet tehnyt katoamisilmoituksen kirjastoon.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Muistathan ilmoittaa myös nimen-, osoitteen- ja muiden yhteystietojen muutoksesta kirjastoon tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili -sivulle. Uusi osoite ei päivity tietoihisi automaattisesti, vaan lomakkeella antamasi tiedot välittyvät kirjaston asiakaspalveluun päivitettäväksi.

Tunnusluku

Tunnusluku on nelinumeroinen luku, jonka saat kaikista Kyyti-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tunnusluvulla voit:

 • kirjautua verkkokirjastoon (lainojen uusinta, varausten teko, yhteystietojen päivitys)
 • lainata kirjastossa lainausautomaatilla
 • asioida omatoimikirjastossa

Tunnusluvun saa vain asioimalla henkilökohtaisesti kirjastossa, puhelimitse tai sähköpostilla sitä ei anneta.

Ryhmäkäynnit

Kirjastot tarjoavat kirjastonkäytön ja tiedonhaunopastusta, kirjavinkkausta sekä kirjaston tilojen ja toiminnan esittelyä erilaisille ryhmille. Tervetulleita ovat niin päiväkoti-, koululais-, aikuis- kuin maahanmuuttajaryhmätkin. Ota yhteyttä suoraan haluamaasi kirjastoon.

Päiväkoti- ja koululaisryhmille on lisätietoa kirjastovierailuista lasten ja nuorten sivulla.

Verkkokirjasto

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kuvalliset käyttöohjeet ovat pdf-liitetiedostona: Tiedonhaku ja varaaminen sekä Kirjautuminen ja Oma tilin käyttö.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tämä onnistuu välilehdellä "Tallennetut haut". Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Jos olet tehnyt vanhaan verkkokirjastoon jonkin listan (esim. luettavien kirjojen listan tai johonkin aiheeseen liittyvän listan, voit siirtää sen tähän uuteen Kyyti-Finnaan. Tässä linkissä on pdf-muodossa oleva ohje listan siirtämisestä. Jossain vaiheessa vanha verkkokirjasto poistuu käytöstä, jolloin listoja ei enää saa siirrettyä.

Tiedonhakuun liittyvät tarkat ohjeet ovat ohje-sivulla.

Lainat, uusiminen ja palauttaminen

Laina-aika on yleensä:

 • 28 vrk kirjat, nuotit, äänikirjat, kielikurssit
 • 14 vrk lehdet, cd-levyt
 • 7 vrk dvd-levyt, blu-ray-levyt, konsolipelit

Laina-ajat voivat vaihdella aineistomuodoittain ja kirjastoittain.

Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston palveluajan päättyessä ja verkkokirjastossa vuorokauden vaihtuessa. Tietoa myöhästymismaksuista löytyy käyttösäännöistä.

Tarkista lainojesi eräpäivä lainakuitista tai kirjautumalla omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Eräpäivän lähestymisestä on mahdollista saada eräpäivämuistutus.

Eräpäivämuistutus

 • Muistuttaa lähestyvästä eräpäivästä ensisijaisesti sähköpostitse. Tekstiviesti on mahdollinen, jos et käytä sähköpostia.
 • Voit itse valita montako päivää ennen eräpäivää muistutus tulee.
 • Muistutuksen saat käyttöösi kirjautumalla verkkokirjastoon tai kirjastossa.
 • Palvelu on maksuton.
 • Eräpäivämuistutus ei poista velvollisuutta palauttaa tai uusia lainat viimeistään eräpäivänä, vaikka muistutus ei tulisikaan perille.

Uusiminen

Lainan voi uusia enintään viisi kertaa, jos siitä ei ole varauksia. Uusimisen voi tehdä verkkokirjastossa, puhelimitse tai kirjastoissa paikan päällä.

Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja siihen liitetyllä tunnusluvulla. Katso kohta tunnusluku.

Kuvalliset ohjeet lainojen uusimiseen ovat pdf-liitetiedostossa Kirjautuminen ja Oma tilin käyttö.

Palauttaminen

Voit palauttaa Kyyti-kirjastojen aineiston mihin tahansa Kyyti-kirjastoon.

Jos kirjastossasi on palautusluukku, voit käyttää sitä kirjaston aukioloaikojen ulkopuolella. Aineisto käsitellään kuitenkin vasta seuraavana aukiolopäivänä, joten palautukset eivät poistu lainoista ennen sitä ja myöhästymismaksuja voi kertyä.

Varaukset

Jos haluamasi aineisto on lainassa tai se löytyy vain toisesta Kyyti-kirjastosta, voit tehdä siitä varauksen.

Varauksia voit tehdä kirjautumalla verkkokirjastoon. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi tehdä myös kirjastossa tai puhelimitse.

Varaaminen on maksutonta, mutta noutamattomasta aikuisten aineistosta peritään maksu.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, ota yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Saat ilmoituksen varatun aineiston saapumisesta valitsemallasi tavalla joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä postitse. Voit muuttaa ilmoituksen lähetystapaa verkkokirjastossa, puhelimitse tai asioimalla kirjastossa. Varattua aineistoa säilytytetään 7 vuorokautta ilmoituksen lähettämisestä.

Kuvalliset ohjeet varauksen tekemiseen ovat pdf-liitetiedostossa Tiedonhaku ja varaaminen

Maksut

Kuntakohtaiset maksut:

Kaukolainat

Kaukopalvelutilaus

Kaukolainaksi tilaamme pääsääntöisesti aineistoa, jota ei ole Kyyti-kirjastojen kokoelmissa. Kuitenkin opiskelua varten voidaan pyytää kaukolainaksi myös sellainen teos, joka Kyytissä on, mutta jonka kaikki kappaleet ovat lainassa. Kun teos on noudettavissa, saat siitä noutoilmoituksen.

Kaukolainatilauksen voit tehdä:

 • verkkolomakkeella
 • soittamalla tai lähettämällä sähköpostia kirjastoon
 • käymällä kirjastossa.

Kaukolainauksessa huomioitavaa:

 • Kaukolainaus on maksullista.
 • Sitoudut suorittamaan posti-, jäljenne- ym. maksut sekä noudattamaan lähettäjäkirjaston asettamia käyttösääntöjä.
 • Kaukolainat palautetaan samaan kirjastoon, mistä ne on noudettu.

Kotkan kaupunginkirjastossa ja Kouvolan pääkirjastossa käytetään kaukopalvelussa WebKake-ohjelmaa. WebKake-ohjelman rekisteriseloste.

Kaukopalvelu kirjastoille

Kyyti-kirjastot lähettävät muille kirjastoille kaukolainoja.

Kirjastojen tilat

Kuntakohtaiset tilojen esittelyt:

Hankintaehdotus

Hankintaehdotus

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Kyyti-kirjastojen kokoelmista. Huom. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

Kyyti-kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Kyyti-kirjastojen käyttösääntöjä. Kyyti-kirjastojen käyttösäännöt.