Kyytin lukukoirat

Tiesitkö, että kirjastoissa työskentelee välillä myös koirakavereita? Nämä seitsemän lukukoirakaverusta voi löytää Kotkan ja Kouvolan kirjastoista.

Kotkan lukukoirat

Manu
Manu

Manu on 9-vuotias chihuahua/jackrusselinterrieri. Manu on työskennellyt lukukoirana pääasiassa Kotkan kaupunginkirjastossa, mutta tarpeen vaatiessa Manu on vieraillut myös kouluissa, toisissa kirjastoissa ja erilaisissa tapahtumissa. Kotkassa lukukoirat ovat toimineet jo 9 vuotta, ja Manukin on ollut mukana 7 vuotta.

Manu nauttii työstään kirjastoissa ja kouluissa, koska erityisesti lapset ovat sille erittäin rakkaita.

Judo
Judo

Judo on syntynyt loppuvuodesta 2012, ja keväällä 2016 Judon pääsi mukaan Kotkan lukukoirien toimintaan. Kävimme ensin Kotkan pääkirjastolla työharjoittelussa ja saimme paikan Karhulasta, vuoroviikoin Jaxun kanssa. Nykyään Judo työskentelee Karhulassa ja käy välillä ”lainassa” myös Ruissalon puolella.

Perusluonteeltaan Judo on rauhallinen kaveri, joka nauttii huomiosta ja läheisyydestä, ja omaa melko mainion tunneälyn. Se tuntuu aina tietävän miten mitäkin lasta kannattaa lähestyä, vaikka joskus innostus etenkin tuttujen lasten kanssa ottaa vallan ja silloin mäyräpusuja satelee! Judon lempiharrastuksiin kirjastolla hengailun lisäksi kuuluu syöminen, nukkuminen ja ajometsästys. Judon lempiruokaa on ihan kaikki ruoka, ja lempieläin on naapurin kissa.

Heppu
Heppu

Hei, olen lukukoira Heppu! Rodultani olen shetlanninlammaskoira. Olen reilu kymmenenvuotias (syntynyt 2009). Olen nyt toiminut 2 vuotta lukukoirana. Pääpaikkana minulla on Karhulan kirjasto.

Ennen lukukoiratoimintaa harrastelin agilityä, jossa saavutin Agility Valion tittelin itselleni. Olen nyt vuoden vietellyt eläkepäiviä agilitystä.

Tykkään käydä lukukeikoilla. Juoksen autolta juoksujalkaa kirjastoon. Minua saa tulla kirjastossa aina rapsuttelemaan, jos ei uskaltaudu lukemaan.

Nasse
Nasse

Nasse on syntynyt 2011 ja hänen virallinen nimensä on Lammenrannan Boris. Rodultaan Nasse on griffon bruxellois. Perheen toinen griffon Piki toimi Kotkan kirjaston lukukoirana kahdeksan vuotta. Nasse jatkaakin nyt Pikin tassun jäljissä.

Ihmisrakas Nasse nauttii huomiosta ja lukukoirana olosta. Kotona Nasse haluaa osallistua vähän kaikkeen. Nasse tykkää ulkoilla ja tutkia luontoa, sekä köllötellä ja saunoa. Nasse harrastaa myös kaverikoirailua. Kotona Nassella on lisäksi neljä koirakaveria.

Kouvolan lukukoirat

Salsa

Kuvaaja: Selina Koskinen

Salsa

Ozark's Salsa, "Salsa", amerikankarvatonterrieri, 9.5 vuotta. Salsan iho on väriltään ruskeavalkoinen. Kesällä pää on tummanruskea, samoin pilkut ympäri kehoa. Salsa on käynyt Kennelliiton kaverikoira- ja lukukoirakoulutuksen ja toimii Kouvolan pääkirjastolla lukukoirana. Salsa on syntynyt Amerikassa ja muuttanut Suomeen nuorena tyttösenä, noin vuoden ikäisenä.

Salsa on seikkailumielinen ja autoilusta innostuva koira. Lenkillä sen lempipuuhaa on kaikenlainen tarkkaavainen nuuhkuttelu. Kotona se tykkää palloleikeistä. Sen vuoksi Salsan lempiurheilulaji onkin pesäpallo, jota se on kesäisin käynyt seuraamassa paikan päälläkin. Uusiin ihmisiin Salsa tutustuu rauhalliseen tapaan. Se kuuntelee suurilla korvillaan mielellään ihan kaikenlaisten kirjojen lukemista.

Sara

Kuvaaja: Selina Koskinen

Sara

Unicometa'n Dancing Queen, "Sara", amerikankarvatonterrieri, 8 vuotta. Sara on väritykseltään hyvin vaalea, mutta pää on harmaa ja vartalossa on vuodenajasta riippuen eri määrä pilkkuja. Sara on lukukoira Salsan tytär. Sara on äitinsä tavoin käynyt Kennelliiton kaverikoira- ja lukukoirakoulutuksen ja toimii Kouvolan pääkirjastolla lukukoirana.

Sara on kennelnimensä mukaisesti iloinen ja tanssahtelevakin koira. Se rakastaa ihmisiä, ja on empaattinen ja hyväsydäminen kaikkia kohtaan. Kotioloissa Sara osaa olla vauhdikaskin leikeissään. Kun Sara menee yöunille, se hakee aina ensin oman pehmolelun mukaansa. Kun Sara huomaa, että kotona otetaan lukukoirahuivi esille, se odottaa heti innolla pääsyä kirjastoon. Lukukoirana toimiessaan Sara on rauhallinen. Lukukoirailloissa sille on luettu niin satukirjoja kuin mangaa ja runojakin, mutta pupukirjat ovat ehdottoman jännittävää kuunneltavaa.

Taimi

Kuvaaja: Susanna Piibemann

Taimi

Taimi, Suomenlapinkoira, 5 vuotta. Taimi on käynyt Kennelliiton lukukoira- ja kaverikoirakoulutuksen ja toiminut pian vuoden lukukoirana Kouvolan pääkirjastossa ja reilut kaksi vuotta kaverikoirana vanhusten, kuntoutujien ja lasten parissa.

Taimi rakastaa kaikkia ihmisiä ja heiltä saamaansa huomiota ja rapsutuksia. Taimi tulee myös hyvin juttuun muiden koirien kanssa. Taimi asustaa omakotitalossa Oili-äitinsä, Itu-poikansa ja parhaan ystävänsä Bea-beaglen kanssa, toki Taimin perheeseen kuuluu myös kolme vähemmän karvaista perheenjäsentä.

Taimi tykkää lenkkeillä kavereiden kanssa, saunoa ja maata sohvalla kainalossa. Taimi kuuntelee mielellään kaiken ikäisiä lukijoita ja kaikenlaisia kirjoja.

Lukukoirat esittäytyvät

Sara

Kuvaaja: Tommi Yläoutinen

Taimi

Kuvaaja: Tommi Yläoutinen