Haku

Ikääntyneille

Tilaa kirjat kotiin

Voit tilata kirjoille kotiinkuljetuksen, jos et voi käyttää kirjastoa sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi, eikä läheinen voi asioida puolestasi. Kuljetusten tarve voi olla jatkuva tai määräaikainen. Kotiinkuljetus on ilmaista.

Ennen kuljetusten aloittamista kirjaston työntekijä haastattelee asiakkaan ja sopii käytännön järjestelyistä. Asiakas kertoo, millaisesta aineistosta hän on kiinnostunut ja kirjaston työntekijä valitsee lainattavan aineiston asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Vapaaehtoistyöntekijä kuljettaa aineiston asiakkaalle kotiin yhdessä sovittuna aikana. Vapaaehtoistyöntekijöitä sitoo vaitiolovelvollisuus asiakkaan tiedoista.

Asiakkaalla on käytettävissään kirjaston koko aineisto: kirjat, aikakauslehdet, äänikirjat, dvd- elokuvat sekä musiikkiaineistot.

Voit ilmoittautua asiakkaaksi täyttämällä ja tulostamalla ilmoittautumislomakkeen ja tuomalla sen kirjastoon.

Kysy lisää kotiinkuljetuksesta

Hamina

Asiakaspalvelu: 040 199 1672 tai 040 199 1310

Kotka

Eija-Liisa Kasesniemi: 040 038 1442

Kouvola

Miehikkälä

Asiakaspalvelu: 040 199 2149

Virolahti

Asiakaspalvelu: 040 710 7352

Kuuntele äänikirjoja

Kirjastosta voi lainata CD-levyille tallennettuja äänikirjoja. CD-äänikirjojen kuuntelu vaatii CD-soittimen. Osa äänikirjoista on tallennettu MP3-muotoon. Niiden kuunteluun tarvitset cd-soittimen, joka toistaa myös MP3-tiedostoja.

Suurin osa äänikirjoista on romaaneja, mutta kokoelmassa on myös tietokirjoja, runoja ja kuunnelmia. Äänikirjoja on myös vierailla kielillä.

CD-äänikirjojen laina-aika on neljä viikkoa ja niitä voi uusia.

Jos haluat kuunnella äänikirjoja puhelimella tai tabletilla, voit lainata e-äänikirjoja. Tutustu e-äänikirjavalikoimaan Kyyti-kirjastojen Ellibs-palvelussa (ellibslibrary.com).

Ohjeet e-äänikirjojen kuunteluun.

Celian äänikirjat lukemisesteisille

Celian äänikirjoja voivat käyttää henkilöt, joille tavallisen kirjan lukeminen on sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi näköön liittyvä ongelma, oppimisvaikeus ja lihasvoiman heikkous.

Celia tuottaa äänikirjoina kaunokirjallisuutta ja tietokirjoja. Äänikirjapalvelun käyttäjäksi voi liittyä kirjastossa. Celian äänikirjoja voi käyttää seuraavilla tavoilla:

 • Lainaamalla kirjastosta mp3-muotoisia äänikirjoja tavallisesti kirjastokortilla.
 • Liittymällä asiakkaaksi Celianetiin, lainaamalla kirjoja verkosta ja kuuntelemalla niitä tietokoneen, tabletin tai älypuhelimen kautta.
 • Liittymällä Celian kirjakerhoon, josta postitetaan kotiin mp3-levyjä kuukausittain.

Tietoa Celian palveluista (celia.fi)

E-äänikirjojen lainaaminen Celianet-palvelusta (celianet.fi)


Kysy lisää Celiasta

Hamina

Celian äänikirjoja on lainattavissa Haminan pääkirjastossa ja Ruissalon kirjastossa. Näissä kirjastoissa voi myös liittyä Celian asiakkaaksi.

Yhteyshenkilö: Miia Eerikäinen

 • Puhelin: 040 199 1670
 • Sähköposti: etunimi.sukunimi@hamina.fi

Kotka

Celian äänikirjoja on lainattavissa Kotkan pääkirjastossa ja Karhulan kirjastossa. Celian asiakkaaksi voi liittyä pääkirjaston tietopalvelussa, Karhulan kirjastossa ja Karhuvuoren kirjastossa.

Yhteyshenkilöt:

Kouvola

Celian äänikirjoja on lainattavissa useimmissa Kouvolan kirjastoissa, mutta ei kirjastoautoissa. Celian asiakkaaksi voi liittyä kaikissa Kouvolan kirjastoissa.

Yhteyshenkilöt:

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Miehikkälä ja Virolahti

Celian äänikirjoja voit lainata Miehikkälän ja Virolahden kirjastoista. Kirjastoissa voi myös liittyä Celian asiakkaaksi.

Lisätietoja:

Isotekstiset kirjat

Kirjastojen valikoimissa on isotekstisiä kirjoja, joissa on sama sisältö kuin tavallisessa painoksessa, mutta kirjasinkoko on tavallista suurempi. Isotekstistä kirjaa on helpompi lukea, kun näkö on heikentynyt tai jokin muu seikka vaikeuttaa lukemista.

Isotekstisten kokoelmissa on enimmäkseen romaaneja, ja jonkin verran tietokirjoja. Selaa isotekstisten kirjojen valikoimaa.

Kirjat ovat kaikkien käytettävissä, ja niillä on normaali neljän viikon laina-aika.

Lue ääneen vanhukselle

Ääneen lukeminen on helppo ja mainio viriketuokio vanhusten päiviä piristämään. Tarinat ovat myös oivallisia keskustelujen herättäjiä.

Liitetiedostossa (pdf) on muutamia lukuvinkkejä sinulle, joka esimerkiksi vapaaehtoisena luet vanhusryhmälle hoivakodissa tai luet omalle läheisellesi tai ystävällesi. Lisää luettavaa löydät kirjastosta. Tule tutkimaan hyllyjä tai pyydä vinkkejä henkilökunnalta.

Virikkeitä vanhuksille Kouvolan kirjastosta

Kirjastobingo ryhmille

Ohjelmatuokio, jonka pitää kirjastoammattilainen. Bingon pelaamisen ohessa ryhmä saa muun muassa tietoa kirjastosta, lukuvinkkejä, kuulee runoja ja jutustelee.

Tarina minussa -kirjavinkkaus ryhmille

Ohjelmatuokio, jossa ryhmä saa kirjastoammattilaiselta perinteisen lukuvinkkauksen ja sen jälkeen pienen kirjallisen tehtävän. Se voi olla esimerkiksi kirjeen kirjoittaminen tärkeälle ihmiselle, tajunnanvirtaa annetusta aiheesta tai kirjan kiteyttäminen yhdeksi lauseeksi. Tapahtumaan liittyy myös keskustelu, mutta omien ajatusten jakaminen ryhmälle on aina vapaaehtoista.

Lisätietoja kirjastobingosta ja Tarina minussa -kirjavinkkauksesta Raija Hasulta.

 • Puhelin: 020 615 5786
 • Sähköposti: etunimi.sukunimi@kouvola.fi

Kapsäkit ryhmätoimintaan

Kouvolan kirjastolla on lainattavana kahdenlaisia kapsäkkejä, jotka on tarkoitettu ryhmätoimintaan. Kapsäkin voi varata, se toimitetaan omaan lähikirjastoon, jonne sen voi myös palauttaa. Laina-aika on neljä viikkoa.

Selaa kapsäkkivalikoimaa verkkokirjastossa

Muistojen kapsäkit

Muistojen kapsäkit on tarkoitettu käytettäväksi ikääntyneiden ryhmätoiminnassa sekä peruskouluopetuksessa. Niitä on kuusi kappaletta:

 • Kahviaiheinen muistojen kapsäkki
 • Kun minä olin pieni -kapsäkki
 • Käsityöaiheinen kapsäkki
 • Lukutaidon kapsäkki
 • Pula-ajan kapsäkki
 • Wanhan tawaran kapsäkki

Muistojen kapsäkit sisältävät vanhoja esineitä, ohjaajalle selosteet esineistä ja niiden käytöstä sekä aiheesta riippuen esimerkiksi lyhyitä DVD-ohjelmia tai aktivointitehtäviä ohjeineen.

Virikekapsäkit

Virikekapsäkit on tehty ikääntyneiden ryhmiä varten. Niitä ovat muun muassa

 • Lauletaan yhdessä
 • Liikutaan yhdessä
 • Aivojumppa
 • Aistikapsäkki
 • Luonto
 • Terhokerho
 • Tiernapojat

Aktivointikapsäkkien esineet ovat uutta tavaraa. Niissä on tarvittava materiaali ja ohjeet ryhmän ohjaajalle.